SD Forum™
Март 18, 2010, 16:58:46 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије
Вести: Pre no što postavite pitanje, obavezno naučite kako da pametno postavljate pitanja.

Почетна   Помоћ Пријава Регистрација  
Странице: [1]   Иди доле
  Пошаљи ову тему  |  Штампај  
Аутор Тема: Kako da pocnem ???  (Прочитано 1360 пута)
Black Dragon
Neafirmisani
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 2

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:
Firefox 3.0.6 Firefox 3.0.6

« послато: Фебруар 18, 2009, 01:48:28 »

Ja sam 7.razred ali se dosta razumem u racunare i posto vidim da ovde ima dosta
programera pitao bih vas kako da pocnem da ucim sa kojim programskim jezikom i
sve sta je neophodno da znam pre nego sto pocnem

Unapred Zahvalan
Сачувана

"Nemojte se bojati mene,vlasti ni zakona misli na Boga jer od njega nema zaklona"
Dule
Vrhunski stručnjak
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5351

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:

« Одговор #1 послато: Фебруар 18, 2009, 09:54:00 »

Jel imas ti neku knjigu? Smiley
Сачувана

svaba
Amater
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 104

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:

« Одговор #2 послато: Фебруар 18, 2009, 10:06:31 »

Moze i eBook ... Tongue
Ja se ne razumem u programiranje (toliko) ali za neki program mu treba C/VB/Java, zar ne ?
Сачувана
Dule
Vrhunski stručnjak
Ван мреже Ван мреже

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:

« Одговор #3 послато: Фебруар 18, 2009, 11:04:13 »

Bolja je prava knjiga, ja iz ebook nisam nista naucio, jednostavno nije to to ako nemas pravu knjigu ispred sebe.
Сачувана

Black Dragon
Neafirmisani
*
Ван мреже Ван мреже

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:

« Одговор #4 послато: Фебруар 18, 2009, 12:11:49 »

Pa nemam posto neznam sa kojim programskim jezikom da pocnem ajde mi
vi preporucite neku knjigu

I recite mi sta jos treba da znam pre nego sto pocnem.
Сачувана

"Nemojte se bojati mene,vlasti ni zakona misli na Boga jer od njega nema zaklona"
MatezYU
Neafirmisani
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 3

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:
Firefox 3.0.10 Firefox 3.0.10

« Одговор #5 послато: Мај 28, 2009, 12:05:51 »

Najbolje ti za pocetak da naucis osnove SQL-a (trebace ti uvek u zivotu).
To je dosta lagano, a posle toga mozes da predjes na osnove objektno orijentisanog programiranja i na C#.
Сачувана
Duka
Profesionalac
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1247

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:

« Одговор #6 послато: Мај 28, 2009, 15:09:27 »

Najbolje ti za pocetak da naucis osnove SQL-a (trebace ti uvek u zivotu).
To je dosta lagano, a posle toga mozes da predjes na osnove objektno orijentisanog programiranja i na C#.

Слажем се да су основе SQL-а лагане али не и да то треба да учи.
Он као почетник и не зна шта су базе ни како са њима манипулисати из програмског језика.
Моја препорука је да кренеш од што једноставнијих ствари (старијих програмских језика) да би схватио суштину програмирања.
Лако је научити касније синтаксу неког новијег језика.
Што се тиче ООП, неки кажу да га је лакше савладати ако ниси радио ништа што није објектно оријентисано, док неки тврде да је боље ако имаш основу па да онда учиш ООП.
Сачувана

Dule
Vrhunski stručnjak
Ван мреже Ван мреже

Систем:
Windows Server 2003 Windows Server 2003
Прегледник:

« Одговор #7 послато: Мај 28, 2009, 22:37:14 »

Bolje je uciti osnovu pa OOP.
Сачувана

Srki_82
Polu-profesionalac
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 791

Sexy :)

Систем:
Windows Vista Windows Vista
Прегледник:

« Одговор #8 послато: Мај 28, 2009, 23:15:32 »

@Dule
Bolja je prava knjiga, ja iz ebook nisam nista naucio, jednostavno nije to to ako nemas pravu knjigu ispred sebe.
Nikog ne interesuje da li si ti ista naucio iz bilo cega. Ljudi verovatno pisu online primere, clanke i knjige bez ikakve potrebe, jer odatle "nista ne moze da se nauci" jer to "jednostavno nije to ako nemas pravu knjigu ispred sebe".

Bolje je uciti osnovu pa OOP.
Tom recenicom si mu pomogao ko nikad. Ako covek odluci da nauci neki .NET jezik (recimo C#)... kako mislis da nauci "osnovu" (predpostavljam da ne mislis na sekvencionalno vec na proceduralno programiranje), kako zamisljas ucenje te "osnove" kad je u njemu prakticno sve OO i "event driven"?

Ako pod "osnove" mislis na sintaksu jezika, nju mora svakako da nauci, bez obzira da li ce programirati OO, proceduralni ili sekvencionalni kod. Ako je ta "osnova" u pitanju onda ne mozes da kazes da je "bolje" da nju prvo nauci. Nju mora da zna da bi mogao uopste da programira u izabranom jeziku.

Jos nesto... ako zelis da das neki savet, obrazlozi ga. I jos nesto... nemoj da dajes savete u temama o kojima ne znas dovoljno. Nista nije gore od davanja pogresnog, neargumentovanog i glupog saveta nekom ko tek pocinje. Zeznuces ga u startu i posle ce covek biti los isto kao i ti iako je mogao da postigne mnogo vise.

@Svi ostali
Jednostavnost na delu.

@Black Dragon
Da pocnes da programiras dovoljno je da znas da instaliras programe (trebace ti da instaliras programski jezik koji ces koristiti) i da citas engleski jezik. Za pocetak su ti C# ili VB .NET savrseni jezici. Ne samo sto imas prilicno dobar vizualni dizajner za prozore, nego ti se i 90% programiranja (bar na pocetku) svodi na pozivanje vec gotovih funkcija iz .NET Framework-a. Sazvakali su sve sto je moglo biti sazvakano sto znaci da za vrlo kratko vreme mozes da dodjes do prilicno lepih programcica. Jos jedna od finih stvari je to sto na net-u mozes da nadjes vec uradjen primer za skoro sve. Ako umes da koristis Google, neces imati nikakvih problema u pronalazenju uputstava, saveta i kodova... pod uslovom da znas engleski jezik Smiley
Da ne zaboravim jos jednu lepu stvar Smiley Help za C# i VS .NET je napravljen tako da imas jednu sekciju koja se zove "HOW TO" i tu ti bukvalno od pocetka pokazuju kako da uradis nesto, i to je savrseno mesto za pocetak ucenja C# ili VB .NET-a.
Сачувана

You say Britney Spears - I say Metallica : You say Kanya West - I say AC/DC
You say Pop - I say Rock! : You say Back Street Boys - I say Guns 'n' Roses
You say Akon - I say Ozzy : You say Jonas brothers - I SAY NOT!
Duka
Profesionalac
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1247

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:

« Одговор #9 послато: Мај 29, 2009, 15:11:00 »

Не би било лоше да погледаш ову тему VB vs Delphy
Може се рећи да се надовезује на Сркијев пост. Била је још једна тема у којој смо расправљали о VB, C#, Delphi али изгледа да је обрисана Undecided

У суштини неки се нису слагали са овим што је Срки горе рекао. Тврде да је за почетника смрт ако почне да ређа контроле и прави неке програмчиће јер ће мислити да је нешто научио а у ствари користи готове ствари. Самим тим су препоручивали процедуралне језике и програмирање у конзоли, за почетак.
Штета што не могу да нађем сада ту расправу.
Сачувана

diplomski.rs
Neafirmisani
*
Ван мреже Ван мреже

Систем:
Windows XP Windows XP
Прегледник:
Firefox 3.5.5 Firefox 3.5.5

« Одговор #10 послато: Новембар 19, 2009, 21:03:42 »

Moj predlog za početnike bi bio....

Za početak nisu potrebne knjižurine od 2000 strana, mislim da je dovoljno poznavanje engleskog jezika, mada ni to nije danas presudno, jer je sve više foruma nalik ovom na netu. Tako da do preporuka, saveta, primera čistog koda (sa dosta komentara) je lako doći. Na pitanje da li da se počne sa VB-om, C# ili bilo kojim drugim jezikom je stvar izbora. Osnova OOPa je ista. Moraju rukavi da se zasuču i da se uradi puno primera koji objašnjavaju neke osnovne kontrole, funkcije i sl. Dečko je 7. razred, po meni odlično vreme da se počne. Stvar je u tome šta Dragona interesuje, tj. koja oblast. Grafika (za početak crtaj krug, računaj površinu, oboji ovo i dr), Baze (kako se kreiraju baze, čitaju podaci iz njih, upisuju, šta je baza uopšte, web programiranje), Hardver (šta je dll, kako radi neki deo računara, logičke operacije...)... sve ovo je stvar izbora. Svi programski jezici su specifični na svoj način, nekome je ovaj dobar, nekome onaj...Moj savet je da se krene sa nekim skript jezikom (Java skript, PHP), jer nisu teški, a ne mora da se ograničava na vizualna okruženja jer će mnogo sporije naučiti. Možda je i dobra opcija da odabere bilo koji programski jezik i da uz pomoć nekih tutorijala i skinutih primera, promeni po nešto i tako počne da prepoznaje kod za početak. Odakle početi, naravno od početka, je stvarno diskutabilno. Ja sam počeo sa basicom na komodoru 64, i petljao se sa mašinskim jezikom na 64 od koga mi je bilo muka, jer je bio dosadan.

Budi uporan sa primerima,
navikavaj se na greške,
i definitivno odaberi objektno orijentisano programiranje OOP,
tvoj je izbor koji ćeš jezik početi.

Proguglaj malo primere koji su rađeni u VBu, Javi, PHPu i drugim jezicima pa odluči sam. Nadam se da se bar neko slaže sa mojim predlogom.
Сачувана

Странице: [1]   Иди горе
  Пошаљи ову тему  |  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!
Страница је направљена за 1.711 секунди са 23 упита.

Google последњи пут посетио Март 14, 2010, 10:12:45