Imao sam neki DVD koji je, jelte, podeljen u VOB fajlove, i trebalo mi je da izvučem jednu scenu iz toga, ali kako svi poznati alati konvertuju ceo DVD (a to kod mene traje oko 5 sati), nisam hteo da se zezam sa tim nego odlučih da konvertujem samo jedan VOB fajl u AVI i - uspeo sam

Potreban softver:
-
DVD2AVI (~400 KB)
-
AC32WAV (~270 KB)
-
VirtualDub (~1.4 MB)
(svi programi su u potpunosti besplatni)
Korak prvi:
VOB u AVI (i zvuk u AC3)Pokrenite DVD2AVI i idite na File/Open i izaberite VOB fajl, on će automatski pronaći sve VOB fajlove koji pripadaju tom DVD disku. Izbacite one koji nisu potrebni i ostavite samo onaj (one) koje hoćete da konvertujete, ili ne dirajte ništa ako hoćete da ripujete ceo DVD.

Posle toga idite an File/Save AVI i program će vas pitati koji kodek želite. Izaberite onaj koji vam najviše odgovara:

U sredini ekrana biće jedan ekran sa video preview-om ili samo crnom pozadinom (totalno je nebitno) a sa desne strane će biti status prozor:

Kada se ovaj proces završi dobićete AVI i AC3 fajl. AVI u sebi nema zvuk a AC3 je fajl sa zvukom:

Korak drugi:
AC3 u WAVOtvorite command prompt u Windowsu (Start/Run/"cmd" bez navodnika i ENTER) i idite komandom "cd ime_foldera" do foldera gde je raspakovan ac32wav i pokrenite ac32wav.exe sa parametrom koji predstavlja putanju do AC3 fajla:

Ovaj proces će se vrlo brzo završiti jer ovaj program samo dodaje WAV header AC3 fajlu. Novonastali WAV se ne može slušati u Winampu ali će nam poslužiti

Korak treći:
DUB (mix) AVI+WAV u AVI (sa zvukom)Pokrenite VirtualDub i idite File/Open video file... i pronađite AVI fajl bez zvuka. Kada otvorite AVI fajl podesite kompresiju preko sledećeg dijaloga:

Kada smo izabrali željeni video kodek vreme je da odaberemo wav fajl koji će biti "prelepljen" preko AVI fajla preko ovog menija:

Sada je sve spremno za dub. Idemo na File/Save AVI file... i odaberemo lokaciju AVI fajla. Kad kliknemo na Save iskočiće mali status prozor:

A u VirtualDub-u ćemo s leve strane videti originalni video fajl a sa desne naš novokreirani fajl (razlika je minimalna):

Kada VirtualDub odradi posao, dobije se
ovako nešto 
p.s. 25 minuta video snimka odličnog kvaliteta iz VOB (1 GB) uspeo sam da spakujem na ~150 MB

(može i manje ali gubi se kvalitet)